Introduction

Introduction
MY FAMILY ^_^

Tuesday, December 15, 2015

Tarian Udang dalam Krim

Hai gais, arini Bunga nak kongsikan resepi Udang Berkrim Lazat versi Bunga. Mudah, cepat dan sedap, sehingga menjilat jari. Umppphh!! Jom lihat resepi Udang Berkrim Lazat.

UDANG BERKRIM LAZAT




Bahan-bahan:
10-12ekor udag kertas
2biji telur kuning
2ulas bawang putih
1cm halia
2sudu besar margerin
 3sudu besar minyak
 1/2cawan susu full krim
2sudu keju parut
Garam
Ajinamoto




Cara-cara:
Panaskan kuali, masukkan minyak dan margerin. Boleh juga guna butter.

 Massukkan pelahan2 serta kacau dengan cepat. Pastikan minyak panas. Setelah masak, ketepikan.





Lebihan minyak tadi, masukkan semula dalam kuali. Goreng udang sehingga masak.


 Ketuk bawang putih dan halia dah goreng sehingga kuning, masukan susu dan keju. Kacau sehinggakeju cair. Masukkan garam dan ajinamoto dan masukkan udang tadi semua. Gaul sehingga sebati dan tutup api. Setelah masak, angkat dan taburkan krispy telur atas udang.


Selamat mencuba!!



Saturday, December 12, 2015

Bowling di Alamanda, Putrajaya

Sempena cuti, Bunga sekeluarga ke pusat bowling di Alamanda. Permintaan si abang nel yang teringin sangat nak mem'bowling. Bagus ye di pusat bowling Alamanda ni, terdapat lane yang mempunyai pagar. Pagar ini tagus untuk kanak kanak yang baru nak belajar main bowling dan meningkatkan seronok ketika main bowling. Percaya lah uols, kalau kita yang dewasa ni pun kalau asyik la masuk longkang, frust ye.. jangan cakap la. Rasa nak kejar je bola tu dan baling sekali lagi.


Untuk bermain bowling, kita diwajibkan memakai kasut bowling. Opss lupa nak ambik gambar kasut bowling. Yang tu extra charges ye uols. Bola ringan pun boleh minta di kaunter. Bola paling ringan ialah 5. Tu khas untuk budak2. Dewasa paling ringan 7. Hihi.


Nigambar setelah selesai bermain. Ingat sebelum balik nak la bergambar dengan markah baling bowling tadi.Tapi baru nak capai fon, screen monitor terus reset. Mungkin ade player lain dah nak start game. Jadi, pengajarannya selepas ini, sila la ambik gambar pada game terakhir. Ini jelh yg sempat di ambil












Friday, December 11, 2015

Sayang Cheezy Roll

Hai uols, arini sempana cuti Bunga rajin nak try resepi baru. Bunga panggil Sayang Cheezy Roll yang sebenarnya telur dadar keju. Resepi ni Bunga buat khas untuk anak Bubga Nel. Dia ni memang hantu telur. Jom tengok resepi Sayang Cheezy Roll.

RESEPI SAYANG CHEEZY ROLL




Bahan-bahan:

5biji telur (dipukul)
Dicincang halus:
Daun sup
Ayam deli
Keju

Sedikit minyak




Cara-cara:
Panaskan minyak. Sila guna api yg sangat kecil.



 Masukkan Telur sehingga penuh kuali dahulu. Taburkan bahan yg dicincang halus sedikit seperti contoh.



Agak2 dah masak, mula gulungkan dari hujung sehingga separuh.


Bawa gulungan tadi ke tepi kuali.Letakan lag lapisan dihuung telur tadi.


 
 Tunggu telur td masak kemudian gulungkan lagi. Buat sehingga 3lapisan. Kemudian angkat dan letak atas pinggan. Tunggu sejuk dulu baru potong jika tidak nanti dia pecah.dag potong susun dalam pinggan





Selamat mencuba!!

Rendang Ayam Cinta Hati

Arini Bunga nak ajar uols masak rendang ayam cinta hati. Sebenarnya ini rendang ayam ketumbar. Sesuai untuk anak anak kecil seperti Bunga yang tak makan pedas. Jom tebgok resepi,

RENDANG AYAM CINTA HATI



6-7 ketul ayam (dipotong dan dibersihakan)
Dikisar:
2biji bawang merah
1cm halia
3cm lengkuas
1cm kunyit

1cawan minyak masak
3 batang serai
1sudu besar serbuk ketumbar
2 cawan santan
1paket kecil kerisik
sedikit garam
gula
ajinamoto

 Cara-cara:
Panas kan minyak masak dan tumis sehingga sedikit kering.

 Masak sehingga sedikit kering dan massukkan serbuk ketumbar. Kemudian masukkan ayam dan serai.



 Masukkan garam, secubit gula dan ajinamoto.

 Masukkan santan dan kerisik.
 Masak sehingga ayam betul2 masak. guna api sedang.


Pagi ni Bunga makan rendang dengan nasi lemak. Sesuai juga makan dengn nasi putih atau nasi impit atau bersama pulut. Memang lazat!






Selamat mencuba!






Tuesday, October 27, 2015

Kamera Phone pecah

Hai uols,

Sorry lama tak update blog.  Kamera fon Bunga pecah. Jadi tak dpt nak update masakan, lauk-lauk yang best yang Bunga selalu masak. But it's ok. Bunga dah baiki kamera fon Bunga. Jadi pasni, boleh la Bunga update resepi yang best, khas untuk uols eh. Stay tune!!


Tuesday, September 8, 2015

Day 3: Bercuti Pulau Tioman (Hari terakhir!)

Sedey uols, sebab arini adalah ari terakhir kami di tioman. Kejap lagi dah naik balik. Untuk uols yang akan naik ferry, sila tanya di kaunter reception bila bot akan sampai ye.. sebab, seperti yang Bunga bgtau sebelum ni, ferry adalah bergantung dengan keadaan pasang surut air. Untuk ferry balik ni, ade 2 je trip, pukul 10pg dan ferry terakhir adalah pukul 1ptg. Jadi Bunga ambik pukul 1ptg. Check out resort pukul 10pagi. Sebelum ni terpikir jugak kenapa resort check out pukul 10pagi, tapi mungkin disebabkan ferry yang menyebabkan pihak resort buat regulation seperti itu. Ok, jadi pagi tu kami snokeling lagi berdekatan dengan resort je, tapi tempat kami pergi ni memang best sikit, batu karang pun cantik warna warni..tapi kene jalan dalam 8-10min dari resort.

video
















Time ni Bunga dah pun check out, beg pun dah keluar tapi boleh tompang kejap di bilik khas berdekatan dengan reception. Untuk uols nak loker pun ade, tapi untuk barang kecil je la ye.. beg tu letak je kat luar. Toilet ade, shower pun ade tapi open shower, agak tak selesa jugak la sebagai muslim. Sebab terasa cm bag packers plak. Nak salin baju pun kat toilet, sebab pihak resort takde ruang changing room. Hohoho..

1.30ptg: Naik Ferry balik ke Mersing. Mengambil masa 2jam jugak la.. Sekali lagi, mabuk laut. Yang lawak tu, ade mat saleh ni siap berdiri sebba konon dapat kurangkan mabuk tu, dia tak tau, berdiri lagi la mabuk. Hahahahaha

5.00ptg: Nampak je Tanah besar (mersing), Bunga dah happy. Sebab 30min perjalanan dalam ferry, Bunga tak dapat nak tido! Oh man!!! Sampai je mersing, terus off to Kajang.

Jadi pada sesiapa yang nak ke Tioman ni, please make sure uols buat study dulu. Buat comparison price resort dan agen. Sebab menurut jiran tioman kami, package dia hanya rm290 termasuk ferry. Padahal, package Bunga RM390 tak termasuk ferry. Jadi lagi saving beli melalui agen. 

Pada uols yang akan ke Tioman, have fun!! Enjoy!!!

Day 2: Bercuti Pulau Tioman (Sambungan 3)

Hari ke-2 Tioman,

8.00pagi: Buffet bekfes. Ini gambar tengah tunggu bot g snokeling.




10.00pagi: Naik bot untuk snokeling. Package kami akan ber'snokeling ke 2 tempat: Gear termasuk dalam package, tapi Bunga add untuk fin (RM8/rental) dan camera (RM50/rental, kalau bateri abes g tukar, burn dalan CD)

1) Pulau Ringgis
2) Kemudian ke Taman Marina (Marine Park)

Bunga ambik 1/2day snokeling je sebab Bunga tau anak2 nanti penat. Kalau penat nanti mengamuk jadi ambik 1/2ari sudah.

Ini anta gambar kami semasa snokeling,




Ini gambar di Pantai Ringgis:





Batu karang kat sini banyak mati..

Marine park:
Copy dari group sebelah. Kat marine park ni ade platform untuk bagi ikan makan roti. Roti beli je kat resort (2bungkus RM10).






1.00ptg: Balik naik bot ke resort balik.


Ini anak jiran Tioman kami, berkawan dengan anak2 Bunga. Lepas snokeling, on the way terus tido.

6.00ptg: Aktiviti pantai, tengok sunset.







7.00mlm: Makan BBQ. Yang ni takde dalam package, kene tambah RM30/pax. Sape ambik BBQ ni boleh jgak makan dinner buffet. Tapi kami tak makan buffet sebab makan untuk bbq ni pun banyak. Ada sotong, ikan, udang, kambing, ayam, hotdog, nasi goreng, bihun goreng, nasi putih, air kordial, mix fruit. Macam-macam la. Memang kenyang dan sedapp.. thumb up untuk chef yang bakar time bbq tu.. mmg lazat! siap kami tapau la sebab tak abis. 












Disini aktiviti malam takde, kecuali main dekat2 dengan pantai dan karaoke jelh. Tapi kat kawasan pantai tu ade buaian digantung di dahan pokok.. jadi, time ade angin tu mmg best. Walaupun, time ni Bunga pergi time raya ke-4, percaya atau tidak, chalet paya beach resort ni penuh uols. Penuh dengan orang Melayu kot termasuklah Bunga. Hihihi..




Ini anak jiran Tioman kami. Jiran kami ni memang osem. Friendly, sampai sekarang keep in touch uols!


Time tengah lepak2 ni, ada plak group ladies ni tengah main mercun. Pastu mungkin dorg pun dah agak boring, nampak plak anak2 kami, terus diberinya bunga api suruh abiskan. Anak2 Bunga memang suka la kan. Budak2 kan memang suka main bunga api. Apa lagi, sampai tak cukup2 la mainnya.

Lepas abis main, lepak2 kejap kat pantai, pastu dalam kul 11mlm balik chalet, tido!