Introduction

Introduction
MY FAMILY ^_^

Tuesday, September 8, 2015

Day 3: Bercuti Pulau Tioman (Hari terakhir!)

Sedey uols, sebab arini adalah ari terakhir kami di tioman. Kejap lagi dah naik balik. Untuk uols yang akan naik ferry, sila tanya di kaunter reception bila bot akan sampai ye.. sebab, seperti yang Bunga bgtau sebelum ni, ferry adalah bergantung dengan keadaan pasang surut air. Untuk ferry balik ni, ade 2 je trip, pukul 10pg dan ferry terakhir adalah pukul 1ptg. Jadi Bunga ambik pukul 1ptg. Check out resort pukul 10pagi. Sebelum ni terpikir jugak kenapa resort check out pukul 10pagi, tapi mungkin disebabkan ferry yang menyebabkan pihak resort buat regulation seperti itu. Ok, jadi pagi tu kami snokeling lagi berdekatan dengan resort je, tapi tempat kami pergi ni memang best sikit, batu karang pun cantik warna warni..tapi kene jalan dalam 8-10min dari resort.

















Time ni Bunga dah pun check out, beg pun dah keluar tapi boleh tompang kejap di bilik khas berdekatan dengan reception. Untuk uols nak loker pun ade, tapi untuk barang kecil je la ye.. beg tu letak je kat luar. Toilet ade, shower pun ade tapi open shower, agak tak selesa jugak la sebagai muslim. Sebab terasa cm bag packers plak. Nak salin baju pun kat toilet, sebab pihak resort takde ruang changing room. Hohoho..

1.30ptg: Naik Ferry balik ke Mersing. Mengambil masa 2jam jugak la.. Sekali lagi, mabuk laut. Yang lawak tu, ade mat saleh ni siap berdiri sebba konon dapat kurangkan mabuk tu, dia tak tau, berdiri lagi la mabuk. Hahahahaha

5.00ptg: Nampak je Tanah besar (mersing), Bunga dah happy. Sebab 30min perjalanan dalam ferry, Bunga tak dapat nak tido! Oh man!!! Sampai je mersing, terus off to Kajang.

Jadi pada sesiapa yang nak ke Tioman ni, please make sure uols buat study dulu. Buat comparison price resort dan agen. Sebab menurut jiran tioman kami, package dia hanya rm290 termasuk ferry. Padahal, package Bunga RM390 tak termasuk ferry. Jadi lagi saving beli melalui agen. 

Pada uols yang akan ke Tioman, have fun!! Enjoy!!!
Post a Comment