Introduction

Introduction
MY FAMILY ^_^

Tuesday, February 21, 2012

My Ambition is...?? Are we in the right track? (PART 1)

Salam Semua,

Tibe - tibe je terpikir kan hal ni. Pernah tak korg terpikir masa kecik - kecik cita - cita nak jadi ape?? Bunga mmg ade tulis kt kad detail pelajar tu cita - cita nanti nak jadi ape, tapi bunga tak tau pun cita - cita tu adalah sebenarnya angan2 yang harus kt buat dan jadikan ianya realiti. Yelh, dulu bunga tulis kat kad tu pun sebab ikut kawan. Time tu darjah satu, cikgu suh tulis, bunga pun tulis jelh. Cam biase la, cita - cita yanag kita akan pilih time tu:

1. Cikgu (betul ke aku nk jadi yg ini, main cikgu2 pun aku tak suka)
2. Jururawat.
3. Doktor

Kalau semua nak tahu, dulu time kite kecik2, mesti ramai suka main cikgu2, main belajar2.. tapi utk bunga sememang ye benci main itu semua. Mmg tak best dan happening langsung. Ade ke nak main belajar2 dengan cikgu2.. boring kottt!!! eeiii.. yg bunga suka main beskal pastu letak kabus kat rim (baru bunyik sebijik cam motor.. hehehe), main mak2 pun tak berapa best, sebab bunga asyik kene jadi mak atau anaky yang pelik ye kitorg tak de plak bapak, ish2x.. tapi time tu klu main jual2, bunga paling suka!! Bunga pernah main jual2 satay (satay dr pucuk ubi kayu, pastu buat bakar, duit dr batu kt tepi jalan). Time tu, mmg ingat main je, klu time balajar mmg boring la kan.. :))

Masuk je tingkatan, cita - cita kt pun berubah, dah tak nk jadi cikgu, nak yang terer2 je:

1. Engineer
2. Doktor
3. Lawyer
4. Pilot (tak sedar kan berat pun overload, hehe)

Time tu dah rajin skit belajar, aim belajar pun dah bertukar kepada untuk berjaya. Alhamduillah, lepas SPM walaupun tak berapa cemerlang, bunga dpt masuk UiTM, Sri Iskandar. satu sem je, pastu pindah UiTM, Shah Alam.

Pernah tak korg semua masuk bidang yang korg sendiri pun tak tahu? time tu disebabkan tak berapa nak cemerlang, ikut jelh cakap parents masuk Quantity Surveyor (QS). Apa itu QS?? tak de pun dalam senarai cita2 dari sekolah rendah sampai sekolah menengah. Aduii.. ?Xqwpmn$332675172!!! bunga pun teruskan belajar je walaupun time tu ade gak terpikir nak tukar course. Yelh kwn2 sekolah semua ambik course yang best2, cm engineering ke, accountant ke, architecture kan.. Bunga time tu start dengan diploma. Walaupun diploma, banyak yg bunga belajar, dr zero tak tau ape itu QS, bunga pun belajar jugak smapai g praktikal training, time praktikal tu byk la bunga tau pasal QS ni, bunga still tak suka ni sb QS ni banyak ye keje, kadang2 kene plak stay back kt opis.. ingat lg, abg fadil slalu je tido kat opis, pagi2 baru balik, nasib baik ade en. Duen yg baik hati, tak pernah suh ktorg tido opis, cukup kul 10mlm dia perhambat ktorg balik. Dengan alasan,"korg tu budak praktikal je, dah2 pergi balik, biar Fadil je buat sorg".. walaupun keje sampai kul 10mlm, ktorg pun boleh claim jugak. TQ En. Duen. Jasamu dikenang! :))

Abis Diploma, bunga keje dulu sebagai kerani.. ya Allah.. punye ye la ciput gaji ye.. tapi klu jd assistant QS jadi ciput dah la tak leh claim, tak payah la nak dinyatakan name company yg offer assistant QS kat bunga tu kan.. ermm.. keje 4bulan dapat plak offer sambung degree.

Sambung degree, terasa sesuatu yg baru, otak lebih fresh dan bersemangat utk lebih berjaya. Kalau time diploma tu buat lebih2 kurang je, time time degree ni klu boleh nak la dpt yg terbaik. Alhamduillah, time last semester tu tak tau nak buat ape lepas tu. Walaupun ramai member2 diploma dah start keje dan ade yg dah berkahwin.. aku pun terus jugak la plan ape yg patut. Kahwin??? tak de pun dalam senarai cita - cita lepas belajar walaupun harap tu ade kan..:) mane tak ye, kawan rasa ye dan beribu2, tapi yg declare jd boyprend ermm.. tak de pun.

Tau UiTM ade offer master dlm construction management, aku pun terus apply. Seminggu lepas tu dipanggil interview, KJ proramme tu kata kat aku yang aku masih tak bersedia dan kene g keje ambik pengalaman dulu.. Aku tak puas hati, sebab time tu mmg dah mmg rasa bersedia utk sambung belajar... aku pun sedapkan hati, mungkin bukan rezeki aku dpt kt UiTM. Aku pun try kat UTM, alhamduillah aku dpt offer masuk.
Post a Comment