Introduction

Introduction
MY FAMILY ^_^

Wednesday, November 23, 2011

Chocolate Lava Cake

Diam2 dah masuk 3 tahun Bunga dan husben bersama. Ulos, doakan Bunga sentiasa bahagia dan gembira ye. Next week anniversary yang ke 3 bunga igt nak g celeb kat luar. Konon2 nak la g vacation tapi disebabkan ada sebab2 yang tak boleh dielakan, bunga igt nak masak special je kat rumah. Bunga igt nak buat Coklat lavar yang tertangguh semalam sebab tak de coklat bar. Mmg tak boleh bla, smlm g mydin precint 14 coklat bar tu tak de stok. Adoii~ Konon2 nk la buat surprise dgn husben sempene birthday dia.. tp mmg hempess la kan..
Kpd ulos yang tak tau cmne rupe ye nak buat coklat lava ni, meh Bunga share skit resepi ye k. Mmg sedap ulos.. slurrrppp. Jd jom buat coklat lava! Scroll bwh:

Chocolate Lava Cake
Bahan-bahan ( 2-3 biji ramekin )
  • 1 cawan dark chocolate yg dicincang
  • 6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
  • 2 biji telur
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada 160 celcius.
  2. Cairkan coklat dgn mentega. Boleh guna oven atau cara Bain Marie. Masukkan serbuk Koko. Gaul sebati dan ketepikan.
  3. Pukul telur dengan gula selama 3 minit. Campurkan adunan dengan adunan coklat tadi. Masukkan tepung dan garam. Gaul sebati.
  4. Tuangkan dalam bekas ramekin yg dah digriskan. Boleh griskan ramekin dengan mentega dan gula halus.
  5. Masukkan ramekin dalam freezer selama 5 minit. Keluarkan dan masukkan dalam oven selama 11 minit. Adunan tak boleh bakar lebih dari 15 minit.
Post a Comment