Introduction

Introduction
MY FAMILY ^_^

Thursday, April 7, 2011

FAMILY PLANNING

P/s: Maaf kepada pembaca yang belum berkahwin, anda adalah di nasihatkan untuk tidak membaca rencana untuk kali ini. Terima kasih.


Salam kepada readers,

Sorry la, lama bunga tak tulis pape tuk blog bunga ni kan. Hihi.. bukan tak nak sharing story tp bunga tak de idea la. Pastu sibuk sikit dengan update notes untuk semester baru lagi. Arini bunga nak share dengan semua reader tentang family planning. Bunga ni tak de la pandai sgt tentang bab ni. Tapi tau la sedikit dengan pembacaan melalui internet dan penerangan dari nurse (baru tadi pagi bunga jumpe, :)). Kepada sesiapa tidak setuju dengan family planning ni, terpulang la. Tapi bg bunga, ia adalah sangat bagus.. kerana dengan family planing ni, kita dapat merancang jumlah anak yg kita kehendaki. Takde la jd cm bunga, tiap2 tahun mengandung. Sebenarnya ada kebaikan merancang ni, ye lah, macam bunga, bunga dah ade 2 org anak yg masih kecil. Jarak antara 2 anak bunga sangat dekat, anak sulung bunga baru 1 tahun 2 bulan semasa bunga bersalin anak yg ke-2.


Adakah anda mahu seperti diatas? Jika TIDAK, anda perlu lah membuat perancangan keluarga.
 

Apa itu Perancang Keluarga??

Perancangan keluarga melibatkan tanggungjawab pasangan suami isteri dalam membuat keputusan tentang masanya untuk mendapatkan anak dan bilangan anak yang dikehendaki. Ini adalah untuk meningkatkan taraf kesihatan dan keselamatan ibu dan anak.

Perancang keluarga merupakan satu pilihan yangbijak untuk mengamalkan kontraseptif oleh pasangan yang berkahwin supaya membantu mereka mempunyai cahaya mata apabila mereka telah bersedia. Ini dapat meningkatkan taraf kesihatan ahli keluarga serta dapat hidup dalam keadaan riang gembira.

Kenapa Perlu Merancang??
  • Tidak bimbang akan dapat anak yang tidak dirancang
  • Menentukan masa untuk mendapatkan anak
  • Menetapkan bilangan anak mengikut kemampuan bagi menyediakan keperluan anak
  • Meninggikan taraf kesihatan kedua-dua ibu & anak
  • Memberikan masa yang berkualiti, kasih sayang dan penjagaan keluarga

Apakah kaedah yang sesuai untuk anda?
 

Anda perlulah menentukan kaedah yang paling sesuai untuk anda dengan bantuan anggota kesihatan. Faktor-faktor yang perlu diambil kira sebelum memilih kaedah perancang keluarga:
  • Umur wanita tersebut
  • Taraf kesihatan
  • Keberkesanan kaedah
  • Kaedah yang disukai individu
  • Kaedah yang terdapat di klinik

Bagaimana untuk saya tahu yang saya tidak hamil sebelum memulakan perancang keluarga?
 

Sebelum memulakan perancang keluarga, anda harus memastikan anda tidak hamil. Wanita tidak hamil jika anda tidak mempunyai tanda-tanda kehamilan dan mempunyai criteria seperti di bawah:
  • Dalam masa 7 hari selepas haid normal
  • Dalam masa 7 hari selepas keguguran
  • Dalam masa 4 minggu selepas kelahiran untuk ibu-ibu yang tidak menyusukan bayi
  • Ibu-ibu yang menyusukan anak dalam masa 6 bulan kelahiran dan belum lagi turun haid
  • Belum lagi melakukan seks sejak haid terakhir
Sekiranya kehamilan belum lagi dipastikan, anda perlu :
  • Melakukan ujian kehamilan air kencing atau tunggu sehingga haid berikutnya (kondom dan penggunaan bahan pembunuh sperma boleh digunakan sementara menunggu haid berikutnya)


MACAMANA NAK MERANCANG??
  • Hormon (pil)
    •  Wanita tidak hamil- bila-bila masa, terutamanya dalam masa 7 hari
    • Selepas keguguran- mulakan serta merta
    • Selepas kelahiran :-
      • Jika tidak menyusukan bayi-mulakan 3 minggu selepas melahirkan anak
      • Jika menyusukan bayi- mulakan 6 bulan selepas melahirkan anak atau lebih awal jika berhenti menyusu atau digantikan dengan susu formula

  • Suntikan hormon
    • Mulakan dalam masa 7 hari haid
    • Mulakan serta merta selepas keguguran
    • Selepas kelahiran
      • Sekiranya tidak menyusu-serta-merta selepas melahirkan anak
      • Jika menyusukan bayi-6 minggu selepas melahirkan anak

  • Alat dalam rahim 
    •  Semasa haid
    • Serta merta selepas keguguran
    • 6-8 minggu selepas kelahiran sebelum memulakan hubungan seks

  • Kaedah kekal
    •  Wanita (Ikatan tiub fallopian/ tiub peranakkan)
    • serta-merta selepas melahirkan atau
    • 6 minggu selepas melahirkan atau
    • Semasa pembedahan kelahiran/ Caesar atau
    • Bila-bila masa

  • Lelaki (Vasektomi)
    • Bila-bila masa
Bagi bunga, bunga memilih untuk menggunakan injektion je, walaupun bunga perlu ke klinik 3 bulan sekali, bagi bunga ia adalah selamat dari mengandung sekali lagi bg masa jangka pendek ini. Tapi adalah diingatkan kepada pembaca, setiap perancang keluarga mempunya prons & Cons. Oleh itu, tepuk dada tanya selera yang mana satu yg anda nak pakai.

Ok, sampai sini jelh, lain kali bunga akan update lagi, camane bentuk2 perancang keluarga tu eh. TC semua. Bye.


*Sumber dari SINI & SINI
Post a Comment