Daun ni selalu dibuat untuk kuah pecel. Daun ini wangi seperti daun kunyit. Memang sedap dan wangi je kalau dapat makan daun ni. Kebanyakkan masakan yang guna daun ni adalah digunakan oleh orang jawa. Daun ni banyak je jual di pasar malam atau pasar basah. So, no worries ya. Ok, dah tau daun cekur ni. Jom masak!
RESEPI IKAN PARI MASAK CEKUR
Bahan bahan:
Bahan A
4 potong ikan pari
2 sudu besar serbuk kunyit
garam
ajinamoto
Bahan B
cili api kampung (Bunga pakai 4 biji, nak pedas lg boleh tambah suka hati)
2 ulas bawang putih
5 helai daun cekur (di hiris nipis)
halia
santan pekat
garam
ajinamoto
Cara Cara:
Satukan semua bahan A, dan bakar di atas pemanggang sehingga masak.
Lepas selesai memanggang ikan pari tadi, kita sediakan kuah pula. Masukkan cili dan bawang putih serta sedikit air dalam pengisar dan kisar. Pastu masakkan dalam kuali sehingga mendidih. Bila dah mendidih dah air kurang sikit tu, masukkan daun cekur, santan, garam dan ajinamotor. Tunggu dia mendidih sekejap pastu curahkan atas ikan tadi.
Kalau nak pedas lg, boleh la potong2 cili api tu dan letakkan dalam kuah tadi. Hidangkan semasa panas.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment